20091221

Kaptan William Hutchinson

Gemiler yollarını onunla buldu: Kaptan William Hutchinson
Yüzyıllardır denizcilerin yoluna ışık tutan deniz fenerlerinin günümüze kadar ulaşmasında en önemli pay Kaptan William Hutchinson'a ait. Fenerlerdeki aynaları yaratan ve gazla yanmasını sağlayan Hutchinson, aynı zamanda denizin mevsimsel değişimlerini de ilk kaydedenlerden biri.


İskenderiye'de başlayan deniz fenerleri efsanesi yüzyıllarca gemilerin denizlerde güven içerisinde seyretmesini sağladı. Yunanlılar'dan Roma İmparatorluğu'na kadar birçok medeniyet tarafından kullanılan deniz fenerleri günümüze kadar geldi. Hala denizde seyreden denizcilerin rotasına ışık tutuyor.
1715 yılında Newcastle'da doğan William Hutchinson, sıradan bir denizci iken, önce kaptan, daha sonra da bir çok alanda yeniliklere öncülük eden bir isim haline gelmiş. Karşımıza kimi zaman gemi sahibi, kimi zaman gemi yapımcısı, tüccar, politikacı, mucit ve hatta bir yazar olarak çıkıyor. Denizciliğe gençlik yıllarında İngiltere'nin doğu kıyılarında seyreden küçük kömür gemilerinde miço olarak başlayan Hutchinson, daha sonra İngiliz donanmasında üst düzey görevlere kadar çıktı. 1743 Akdeniz savaşında görev alan Hutchinson Çin ve Hindistan'a kadar yol aldı. Hayatı tesadüflerle dolu bu sıra dışı deniz adamı 1757'de St. George gemisine kumanda ederken ıssız bir adada mürettebatı ile mahsur kaldı. 1756 - 1763 yılları arasında gerçekleşen Yedi Yıl Savaşları'nda Liverpool gemisinin kaptanı ve hissedarı olarak yer alan Hutchinson, bir kez de 1759'da bir suikasttan kurtuldu.

Aydınlatma sistemleri geliştirdi
Hutchinson'ın aynalara ve deniz fenerlerinin aydınlatma mekanizmalarına karşı büyük ilgisi vardı. 4 metre çapında büyük tek parça ayna yapımı konusunda deneyler yaptı. Ve küçük parçalardan bir tahtaya yapıştırılarak oluşan büyük aynalar geliştirdi.

Deniz fenerleri için gaz ile ateşlenen ilk ışık aygıtını da Hutchinson geliştirdi. O zamanlar deniz fenerleri tahta ve kömür sepetleri ateşlenerek ışık veriyordu.

Yansıtıcı ayna ve gazla çalışan deniz fenerlerinin yaratıcısı olan Hutchinson ilk olarak bu icatlarını 1763'de Bidston sinyal merkezinde test etti. Sinyal istasyonu daha sonra gözlemevi olarak da kullanılmaya başlanıldı.
Verileri 230 yıldır kullanılıyor Hutchinson'un bir diğer önemli girişimi de İngiltere'deki gelgit olaylarının düzenli bir şekilde zaman ve su yüksekliği olarak kayıtlarının ve meteorolojik parametrelerin 1764-1793 yılları arasında tutulması oldu. Hutchinson büyük bir sabırla, gün boyunca gündüz ve gece her türlü hava şartında aralıksız ölçümleme gerçekleştirdi. Bu çalışma iklim değişikliklerinin incelenmesi için çok önemli bir verioluşturdu. Hutchinson'un otuz yıllık bu emeği Liverpool'da fırtına aktivitelerindeki değişimler, frekans ve gelgit olaylarının oluşumu ile ilgili çalışmalara 230 yıldır ışık tutuyor. 7 Şubat 1801'de 85 yaşında iken hayata gözlerini yuman Hutchinson ardında denizlerle ilgili otuz yıllık bilgi ve gemilerin güvenle seyahat edeceği denizler bıraktı. Bir denizadamı olarak Hutchinson'ın fenerler ve gel-git hesaplamaları dışında birçok yapıtı var. Denizcilik üzerine yazdığı kitaplardan en bilineni "Treatise on Practical Seamenship". Hutchinson, ayrıca birçok dümen çeşidi geliştirdi ve o zamanlar çok yüksek ve geniş güverteli olarak inşa edilen gemi tasarımları ile ilgili yorumlar içeren kitaplar yazdı. Kitapları gemi yapımının gelişmesinde önemli rol oynadı. Ancak tüm dehaların sorunu olan zamanında anlaşıla-mamak, hayatıyla ilgili evinden eşyalarına kadar herşeyin yokolmasına sebep oldu. Hutchinson'dan geriye elimizde sadece kendi el yazısı ile tuttuğu gelgit tutanakları mevcut.


blog comments powered by Disqus
Bookmark and Share
 
Minima 4 coloum Blogger Template by Beloon-Online.
Simplicity Edited by Ipiet's Template