20090324

Gelidonya Feneri

Akdeniz'in kılavuz fenerlerinden biri olan Gelidonya Deniz feneri Antalya’ nın Kumluca ilçesi Taşlık Burnunda yer alıyor. Türkiye kıyılarının en yüksek deniz feneri olup 227 m yükseklikte ki fener denizden 3 km içerde yer alıyor.Sivri kayalıklar üzerine inşa edilen ulaşımı oldukça zor olan Gelidonya fenerine elektrik ulaştırılamadığı için ilk zamanlarda gaz yağlı fener kullanılrken , günümüzde ise güneş enerjisi kullanılarak çalıştırılıyor. Doğanın yanlızlığında çam ağaçlarının kokuları arasında Akdeniz güneşiyle yıkanan Gelidonya Feneri altında bulunan tarihi Likya antik yolu, namı diğer ’’ ışık ülkesi ‘’. Aradan neredeyse 3 bin yıl geçmesine rağmen en çok ziyaret edilen bölgelerden biri. Literatürde Likya Yolu olarak geçen 509 kilometrelik yol, yürüyüş kulvarı olarak turizme kazandırılıyor. Anadolu’ nun en eski uygarlıklarından Likya (ışık ülkesi) Fethiye'den başlayıp Antalya Körfezine kadar devam ediyor.
Bilhassa yaz aylarında Adrasan, Kumluca gibi, tatil köylerine gelenlerin kullandıkları güzergahta, uzaktaktan da olsa tüm heybeti ile görünüyor.
Fenere ulaştığınız zaman denizin Beş Adalarla ( Gelidonya adaları ) birlikte oluşturduğu alabildiğine gizemli ve vahşi güzellikler karşısında ürpermemek mümkün değildir.Tarifi zor duyguların yaşandığı bu noktada zamanın durduğunu hissedersiniz.Belki de burası adı henüz konmamış bir masal ülkesidir. Gelidonya Feneri Türkiye’ nin en etkileyici en güzel manzaralı deniz feneridir.

blog comments powered by Disqus
Bookmark and Share
 
Minima 4 coloum Blogger Template by Beloon-Online.
Simplicity Edited by Ipiet's Template